Proso
Proso
(Panicum milliaceum) je od kamenog
doba sastavni deo ljudske ishrane. Pre kukuruza proja (prosa) je mešena
isključivo od zrna prosa. Proso je sitna okruglasta i malo spljoštena
žućkastobela žitarica. Zrno prosa je ovijeno plevom (ljuskom), koju treba
oljuštiti, jer je neprobavljiva (sadrži oko 53% celuloze). Hranljiva je i
lekovita, sadrži skoro sve sastojke za fiziološku ravnotežu organizma. Ima
vazdušastu konzistenciju i lake je probavljivosti. Izrazito je alkalna (bazna)
žitarica i kao takva je nezamenljiva za uspostavljanje ravnoteže kod oštećenja
crevne flore.
Organizmu
daje puno energije i zagreva ga. Preporučuje se i kao vrlo pogodna hrana za
starije osobe koje naginju bolestima krvnih sudova. Kalorijska vrednost 100 g
oljuštenog prosa je 327 kcal. Sadrži 8,7 g vode, 10 g proteina sa veoma važnim
aminokiselinama (argininom, triptofanom, lizinom, cistinom, histidinom,
torozinom, rastvorljivu silicijumovu kiselinu), 2,9 g masnoća, 72,9 ugljenih
hidrata, 8,5 g vlaknaste materije. Od minerala sadrži: 8,0 mg kalcijuma, 285 mg
fosfora, 3,0 mg gvožđa, 5,0 mg natrijuma, 195 mg kalijuma, oko 170 mg
magnezijuma, sumpora, fluora i joda. Od vitamina sadrži: gotovo sve vitamine
grupe B (42 mg tiamina, 0,29 mg riboflamina, 4,7 mg nijacina i dr.) 0,18 mg
vitamina E, vitamina A i silicijumovu kiselinu.
Proso
je izuzetno koristan za ishranu. Pomaže pravilnom radu i hrani želudac,
pankreas, slezinu i creva. Proso je najbolji prirodni lek. Ono daje crevnim
bakterijama hranljivi supstrat i na taj način potiskuje razvoj bakterija koje
uzrokuju trulenje u crevima.
Pirinač
Pirinač, oriz (Oryza sativa) – osnovna
je bezglutenska hrana više od polovine čovečanstva. Izuzetno je zdrav, veoma
hranljiv, lako svarljiv i jača telo. Ima visoki nivo iskorišćenosti (oko 95%).
Važan je izvor kompleksnih ugljenih hidrata, proteina, biljnih vlakana i
vitamina grupe B (integralni pirinač).
Dobar je energetski izvor. 100 g
očišćenog od pleve, neoljuštenog i neglaziranog (integralnog) pirinča oslobađa
360–370 kalorija. U toj težini zrna sadrže: vodu 13,1 g, proteina 9,2 g, masti
2,2 g, ugljenih hidrata oko 74-80% (odnosno 73 g skroba), sirovih vlakana 0,67
g, mineralnih materija 1,2 g (108 mg fosfora, 9 mg kalcijuma, 35 mg
magnezijuma, 4,36 mg gvožđa, 86 mg kalijuma, sumpora, mangana bakra, 1,1 cinka,
kobalta, fluora), vtamine B kompleksa (B1 0,41 mg, B2 0,091 mg i nikotinamida
5,2 mg) i vitamina E.
Lekovita svojstva: ne utiče na
povećanje nivoa šećera i holesterola u krvi (već ih stabilizuje), potpomaže
funkciju mišića, nerava i pluća, zasićuje i omogućava da se ostane duže u
dobroj formi.
Нема коментара:
Постави коментар