Ono što je čini izuzetno zdravom jesu,
pre svega, belančevine. Belančevine u surutki imaju glavnu ulogu u jačanju
imuniteta, pa je nezamenjiva kod osoba koje imaju smanjen apetit, pogotovo
posle bolesti ili kod starih osoba. Surutka podiže imunitet, zato je glavni
sastojak sportskih i drugih formula za jačanje imuniteta.
Proteini iz surutke direktno se
prerađuju u mišićnom tkivu, omogućavajući brzi oporavak mišića posle treninga.
Sve druge proteine, kao što je poznato, prerađuje jetra. Surutka sadrži i sve za
organizam neophodne esencijalne aminokiseline.
Surutka sadrži žive bakterijske kulture
slične onima koje se nalaze u svežem jogurtu. Zdrava je jer sadrži minerale -
natrijum, kalijum, fosfor, magnezijum, cink, bakar, kobalt, mangan i molibden,
kao i veliku koncentraciju mlečne kiseline i mlečnih enzima. Mlečne kiseline
održavaju nisku PH vrednost u crevima i uništavaju prekomeran broj nezdravih
bakterija i gljivica, a nizak PH ujedno podstiče peristaltiku, koja omogućuje
normalan rad creva. Belančevine iz surutke iste su kao i u majčinom mleku, a
među njima je najzastupljenija belančevina alfa-laktalbumin. Ova belančevina je
izvor osnovnih aminokiselina, vezuje kalcijum i jača kosti i zube. Mlečna
kiselina koju poseduje surutka smanjuje prekomeran broj gljivica i bakterija u
crevima, a njen niski PH podstiče njihov rad.
Osim alfa-laktalbumina, surutku čine i
imunoglobulini (oko 10 odsto surutke), kao i laktoferin (oko dva odsto
belančevina u surutki), a igraju vrlo važnu ulogu u sprečavanju upala. Patogene
bakterije i gljivice koriste gvožđe da bi mogle da se šire i rastu, a pošto
laktoferin vezuje gvožđe, time uspešno zaustavlja rast patogena.
Laktoperoksidaza je takođe belančevina iz surutke, a, poput laktoferina,
sprečava rast bakterija.
Нема коментара:
Постави коментар