среда, 19. октобар 2016.

Dime začin


Seme suncokreta: Bogato je kalijumom, kalcijumom, gvođem, magnezijumom, cinkom, vitaminima B1, B3, E i beta karotinom. Izvor je polinezasićenih omega 6 masnih kiselina koje organizam ne može da sintetise pa se moraju unositi putem hrane. Fitosteroli koje suncokretovo seme sadrži pomažu sniženju holesterola u krvi, što ga čini izuzetno zdravom namirnicom.

Seme lana: 
Seme lana je najveći izvor lignina i nezasićenih masnih kiselina (omega-3, omega-6 i omega-9). Pored toga, sadrži i magnezijum, gvođe, kalijum, vitamin E i mnoge druge korisne materije. U 100g semenki ima 492 kalorije. Zbog jakog anti-kancerogenog dejstva, štiti od moždanog udara, srčanih oboljenja, snižava trigliceride, holesterol i visok pritisak. Dobar je laksativ i ubrzava metabolizam. Pomaže i kod artritisa. Seme lana pruža osecaj sitosti zbog visokog procenta dijetalnih vlakana. Ako se koristi redovno, laneno seme jača srčani mišić i pomaže bubrezim u izlučivanju tečnosti.

Seme bundeve: 
Semenke bundeve su odličan izvor belančevina a bogate su i mnogim vitaminima i mineralima. Sadrže visok procenat belancevina. Šaka semenki od bundeve zadovoljava pola dnevnih potreba prosečne osobe za aminokiselinama; one su odličan izvor mnogih vitamina i minerala, naročito cinka i gvozđa. Bundevine semenke su u biljnom svetu, uz laneno seme, najbolji izvori esencijalne masne kiseline omega 3. kiselina, vitamina i minerala.

Seme susama: 
Susam sadrži dve supstance: sesamin i sesamolin, koje spadaju u dijetalna vlakna. U 100g semenki ima 596 kalorija. Bogate su magnezijumom, fosforom, cinkom, gvozđem, selenom, vitaminom E i kalcijumom. Susam je bogat proteinima, a u njegovom sastavu se nalazi i lignin koji utiče na snižavanje holesterola. Idealan je za jačanje nervnog i imunološkog sistema.

Kokosovo brašno: 
Kokosovo ulje deluje protiv bakterija koje izazivaju kvarenje zuba, saopstili su naučnici na konferenciji Društva za opstu mikrobiologiju, na Vorvik univerzitetu u Engleskoj. A izgleda da kokosovo ulje deluje široko protiv mnogih patogena, što ga cini važnim, prirodnim oruđem za borbu protiv infekcija.

Cimet: Cimet ima značajno antioksidansko dejstvo, pomaze varenju hrane, sadrži hranljive materije i lekovite sastojake: biljna vlakna, vosak, gvozđe, kalcijum, mangan, metalhidroksid-halkon-polimer (mhcp),  minerali, tanini...

Da bi ih pas u potpunosti iskoristio, dovoljno je da u mlinu za kafu ili blenderu sameljete ovu mešavinu. Nikakva hemija, samo delići prirode skupljeni pažljivo u dobitnu kombinaciju koja blagotvorno deluje na kožu i dlaku. Nema starosnog ograničenja, „Dime začin“ mogu da koriste i štenci cim počnu da jedu, prah je pa ga mogu koristiti i stari psi. Skotne kuje, kuje u laktaciji, radni psi,.... nikakvog ograničenja nema, jedino treba voditi računa da se držite preporucenih kolicina, da ne preterujete. Jedna kafena kašičica je dovoljna dnevna doza za psa.

Razmera:
Lan 100g
Susam 100g
Suncokret 100g
Cimet 50g
Kokos 50g
Seme bundeve 100g

Нема коментара:

Постави коментар