уторак, 15. јануар 2019.

Crveno meso: teletina, junetina, govedina

By  | 10.12.2014.
Meso je osnovni izvor animalnih proteina, pored mleka i jaja, a njegovom odgovarajućom termičkom obradom dobićete nutritivno vredan obrok. Ovo se posebno odnosi na kvalitetnija crvena mesa poput teletine, junetine i govedine. U suštini, sve navedeno je meso iste vrste, meso goveda, dobijeno u različitom stadijumu razvoja životinje. Teletina je najmlađa govedina, od teladi starosti do godinu dana, junetina je govedina od godinu dana do 14 meseci, a sve preko toga je govedina.
telegovedo
Razlikovati ih možete prvenstveno po boji: teletina je najsvetlija od njih, junetina je svetlo crvene boje (loj je beo), a govedina je tamno crvena (loj je bledožut). 
Meso goveda ima prosečnu energetsku vrednost od oko 240 kcal / 100 g u zavisnosti od kategorije. Tako recimo juneći but ima 179, rozbratna 290, masna govedina 410. Najveći procenat je voda, a potom slede oko 20% belančevina i masti.
Meso goveda je odličan je izvor selena, cinka, fosfora, a dobar je izvor gvožđa. Pored toga, meso sadrži i kalcijum i magnezijum i kompleks B vitamina od kojih je najznačajniji B12 koji da se gotovo i ne može nadoknaditi hranom biljnog porekla. Vitamin B12 uz B6 je najbitniji za zdravlje kardiovaskularnog sistema.
Goveda hranjena na ispaši imaju povoljniji odnos omega 6 i omega 3 masnih kiselina (1:1) u odnosu na ishranu silažom ili senom (20:1). Takođe sadrže i više vitamina E i provitamina A, koji su dobri za očuvanje zdravlja kardiovaskularnog sistema, vida i kože.

Нема коментара:

Постави коментар