уторак, 15. јануар 2019.

Pastrnjak


Pastrnjak je hranjiva biljka nalik peršinu koja se koristi u prehrani kao povrće i kao začin. Lako se uzgaja i ne zahtijeva mnogo brige, a često se u prirodi nalazi i samonikli pastrnjak.
Svi dijelovi biljke, beličasti korien, nazubljeni listići i sitni žuti cvetovi, imaju specifičan slatkasti i osvježavajuć miris i okus.
Pastrnjak je biljka bogata eteričnim uljima, kalijem, manganom, magnezijem, fosforom, cinkom i gvozdjem, zatim B, C, E i K vitaminima te vlaknima i proteinima, a sadrži vrlo malo kalorija.
Dobrobiti pastrnjaka u prehrani:
  • poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sistema – kao i svako voće i povrće bogato kalijem i pastrnjak lagano proširuje krvne žile te snižava krvni pritisak i opterećenje srca, a takođe i snižava razine homocisteina u krvi, aminokiseline čija se aktivnost povezuje s brojnim opasnim srčanim bolestima,
  • bogat je topivim vlaknima – osim što snižavaju nivo kolesterola u krvi i time deluju preventivno protiv dijabetesa, prehrambena vlakna poboljšavaju rad probave olakšavajući hrani put kroz digestivni trakt te tako smanjuju rizik od nastanka gastrointestinalnih bolesti,
  • jača imunološki sustav – brojni antioksidansi kojima pastrnjak obiluje pomažu telu u obrani protiv štetnih tvari te bakterijskih i virusnih infekcija, a vitamini C i E neutraliziraju slobodne radikale koji mogu uzrokovati kronične bolesti,
  • pastrnjak sadrži i impresivnu količinu B9 vitamina, odnosno folata, čija se djelatnost povezuje uz optimaliziranje metaboličkih procesa.

x

:



Нема коментара:

Постави коментар