уторак, 15. јануар 2019.

Orah


Orah je veoma cenjen na našim prostorima, koristi se često u ishrani, ali mnogi ga gaje i obožavaju zbog visoke cene, jer se prodajom može dobro zaraditi. Pored ovoga orah je veoma hranjiva namirnica.

Omega – 3 masne kiseline imaju protivupalna svojstva i pružaju zaštitu kardiovaskularnog sistema, snižavanjem krvnog pritiska. Konzumiranjem 30 – 50g oraha dnevno, obezbeđuje se dnevna propisana doza omega – 3 masnih kiselina i znatno smanjuje rizik od srčanih bolesti. Iako se orasi smatraju masnim voćem ove kiseline sprečavaju oksidaciju „lošeg“ holesterola.

Orasi su bogati proteinima, dijetalnim vlaknima i vitaminima. Dominiraju vitaminigrupe B: B1, B2, B3, B5 i B6, ali prisutni su i vitamini PP, E i A. Minerali koji su prisutni u ovom hrskavom voću su: kalijum, kalcijum, natrijum, gvožđe, fosfor i magnezijum

Нема коментара:

Постави коментар