уторак, 17. јул 2018.

Cvekla



Cvekla je vrsta korenastog povrća. Jedna do poznatijih vrsta je crvena cvekla, koja je prepoznatljiva po tamnocrvenoj boji. Ukus crvene cvekle je specifičan i osvežavajući.
Cvekla je važna namirnica kvalitetne sezonske ishrane. Ona je obavezna namirnica za sportiste koji žele da poboljšaju svoje sportske rezultate i koji žele veću izdržljivost. Cvekla je odlična za te svrhe, zahvaljujući nitratima koje sadrži. Ova jedinjenja prave zalihe kiseonika u organizmu i daju energiju.

Sastav cvekle:

Cvekla sadrži oko 88% vode, 1.2% belančevina, 9.3% ugljenih hidrata, 0.9% mineralnih soli ako što je kalcijum, kalijum, fosfor, gvožđe, sumpor, jod, kobalt, molibden, mangan, fluor, bor, vanadijum, cezijum i rubidijum. Što se tiče sadržaja joda, cvekla je po tom pitanju povrće sa najvećim sadržajem ove materije, pa se neretko koristi za profilaktiku i lečenje hipotireoidoze - oboljenje štitne žlezde prouzrokovano nedostatkom joda.
Cvekla takođe sadrži i velike količine vitamina C, karoten, vitamin B1, B2 i B12. Zahvaljujući prisustvu kalijumove soli, sumpora, fosfora i magnezijuma, ona ubrzava procese razmene materija u organizmu.

Нема коментара:

Постави коментар